Argo-bøje udsættes. Foto: Bodil Berendt Toftegård

Nyt om udstyr og infrastruktur til havforskning

fredag 21 feb 25
|

Læs om Sonar til geologiske undersøgelser på Dana – Laboratoriecontainer – Nyt forskningsskib undervejs – Data fra EuroArgo

Kort nyt om udstyr og infratruktur:

Subbottom profiler på Dana IV

I januar 2025 faciliterede Dansk Center for Havforskning (DCH), at sub-bottom profileren på Arktisk Kommandos skib Lauge Koch blev afinstalleret for at blive overført til DTU’s skib Dana IV i løbet af foråret 2025. Instrumentet er en form for sonar, der anvendes til geologiske undersøgelser. Baggrunden for denne beslutning er et ønske om i højere grad at gøre instrumentet tilgængeligt for brugere af Dana IV, for eksempel i forbindelse med det planlagte togt til Østgrønland i sommeren 2025, hvor forskere fra Aarhus Universitet skal anvende den.

Lån en laboratoriecontainer

Husk, at DCH råder over adgang til to laboratoriecontainere, som er designet til at bruges til havs. De ejes af DTU og AU, men vedligeholdes af DCH og kan lånes.

Dana V – Danmarks kommende forskningsskib

Er du interesseret i at læse mere om processen bag tilblivelsen af Danmarks næste store marine nationale infrastruktur, Dana V, kan du følge med på dana.dtu.dk 

Udnyt ekspertise og data fra EuroArgo

DCH betaler Danmarks medlemskab af det europæiske forskningsinfrastrukturkonsortium EuroArgo (euro-argo.eu). Dette gør, at forskere nemt kan få gavn af EuroArgos ekspertise og internationale koordinering af aktiviteter. Argobøjer (floats) er designet til at kunne være til havs i op til fem år, operere selvstændigt og levere højkvalitetsdata, som er frit tilgænglig og brugt i forskning, operationel modellering og klimastudier. I øjeblikket har DTU, KU og FMI-GEOMETOC bøjer til havs. Billedet øverst på siden viser udsætning af en Argobøje.
De danske Argobøjer kan følges på fleetmonitoring.euro-argo.eu

 

https://www.havforskning.dk/nyheder/nyhed?id=dbd022ab-4ce4-413e-b708-2abe18eeae4e
1 MAJ 2025